
Jeśli pierwszy raz czytasz o pomyśle kompostowania w mieszkaniu, zapewne zadajesz sobie w związku z tym wiele pytań. Podejrzewasz, że nie znajdziesz na to dość miejsca? Trzymanie w domu dżdżownic wydaje ci się pomysłem dość odrażającym? Zastanawiasz się czy unosi się wokół niego nieprzyjemny zapach?
Pracowite dżdżownice w kompostowniku Urba live zmienią resztki roślinne z Twojego gospodarstwa domowego na wermikompost, tj. nawóz koprolitowy. Uzyskasz w ten sposób wysokiej jakości organiczny nawóz do uprawy roślin pokojowych i ogrodowych. Nowoczesna forma wermikompostownika została zaprojektowana przez czeskiego projektanta Jiřígo Pelcla.
Produkt ten uzyskał nagrodę RedDot Design Award w 2017 roku.
Dżdżownice nie stanowią części zestawu.
Jak wygląda moje kompostowanie?
Kompostownik został stworzony z myślą o wermikompostowaniu. Oznacza to tyle, że do rozkładu materii dochodzi przy udziale dżdżownic. Te małe pierścienice żywią się rozkładającą się materią organiczną, wytwarzając w zamian biohummus z własnych odchodów, stanowiący składnik żyznej gleby. Potrzebują do tego: dostępu do powietrza, odpowiedniej wilgotności i pokarmu, czyli naszych odpadków.Jeśli będziesz przestrzegać podstawowych zasad kompostowania, przykry zapach najpewniej w ogóle się nie pojawi. Dobrze przygotowany kompost wydziela miłą woń ziemi po deszczu.
Kompostownik nie zabiera dużo miejsca a z dżdżownic można zrezygnować, chociaż czytając dalej, może uda ci się do nich przekonać.
Oto krótka instrukcja, jak rozpocząć przygodę z domowym kompostowaniem.
Zasady kompostowania:
Przed wrzuceniem do kompostownika, pokrój resztki na drobne kawałki. Odpadków nie wrzucaj na wierzch, lecz pod górną warstwę już obecnego materiału. Oprócz pozytywnego wpływu na proces kompostowania, unikniesz inwazji muszek owocówek. W celu prawidłowego przerobienia dorzucanego materiału, kompostownik musi mieć zapewniony dopływ powietrza. Jego brak może spowodować gnicie i wydzielanie niemiłego zapachu. Unikaj nadmiernej wilgoci, aby nie pojawiła się pleśń. Jeśli twój kompost jest zbyt mokry, osusz go dorzucając suchych liści lub siana. Unikaj przesuszenia. W razie częstego przysychania wierzchniej warstwy kompostu, zabezpiecz ją kładąc na wierzchu zwilżoną gazetę.
Co może trafić do kompostownika
Obierki, ogryzki oraz inne pozostałości surowych warzyw i owoców
Liście i gałązki roślin, również doniczkowych
Fusy z kawy oraz herbaty, również te w papierowych torebkach
Skorupki jajek
Niewielkie ilości niezadrukowanego papieru
Siano, ściółka czy trociny używane dla gryzoni, również te zawierające odchody
Dobrze jest od czasu do czasu zasilić kompost niedużą porcją ziemi ogrodowej
Co nie powinno trafić do kompostownika
Gotowane odpadki kuchenne (zgniją)
Słone lub tłuste resztki pokarmów (spowolnią rozkład)
Mięso i nabiał (zgniją)
Materiały nieorganiczne (szkło, metal, plastik, zadrukowany papier)
Odchody większości zwierząt
Kompostowanie to proces powolny. Pełen rozkład odpadków potrwa nawet kilka miesięcy. Gotowy do użytku kompost jest ciemny, gęsty i pachnie świeżą ziemią. Jego pielęgnowanie może stać się wspaniałą przygodą dla całej rodziny. Domowy kompost będzie świetnym nawozem dla roślin doniczkowych.
A może postanowisz założyć na balkonie ogródek warzywny?